«Η Οδύσσεια των Επτανήσων»: Η νέα ταινία του Αλέξανδρου Ποταμιάνου στον «Κέφαλο»

Loading Events
  • This event has passed.

Την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 στις 19:45, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ» στο Αργοστόλι, η νέα ταινία του Αλέξανδρου Ποταμιάνου, με τίτλο: «Η Οδύσσεια των Επτανήσων: από την Φραγκοκρατία στην Επτάνησο Πολιτεία». Η ταινία, διατρέχοντας τις διαδοχικές κατοχές των Επτανήσων από το Παπικό κράτος, τους Φράγκους και τους Βενετούς, αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των νησιών, τα οποία καθ’ όλη την διάρκεια της Ιστορίας, βρέθηκαν στο μεταίχμιο δύο κόσμων, της Ανατολής και της Δύσης.

Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τα γεγονότα που προκάλεσαν το τέλος της Βυζαντινής κυριαρχίας στην Ιταλία και επέτρεψαν σε Νορμανδούς και Φράγκους να δημιουργήσουν προγεφυρώματα στα Επτάνησα.  Αναλύει τα χαρακτηριστικά της Βενετικής κατοχής, που επέτρεψε στα Επτάνησα να διατηρήσουν την Ελληνικότητά τους και την Βυζαντινή τους παράδοση.

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα Επτάνησα συμμετείχαν στην ιταλική Αναγέννηση και μυήθηκαν στις φιλελεύθερες ιδέες της Δυτικής νεωτερικότητας. Το γεγονός αυτό, βοήθησε ώστε όχι μόνο να αποτελέσουν μια πολιτιστική κιβωτό του Ελληνισμού, αλλά μετά την πτώση της απολυταρχίας στην Ευρώπη και τις επαναστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυση Εθνικών κρατών, να δημιουργήσουν το πρώτο ημι-ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος, την «Επτάνησο Πολιτεία».

Παράλληλα συνέβαλαν καθοριστικά στην έμπνευση και προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, ενώ με τον πνευματικό πολιτισμό τους, στήριξαν πολύπλευρα το νέο ελληνικό κράτος και τις προσπάθειες για την εθνική ολοκλήρωση των υπόλοιπων Eλλήνων.

Αύγουστος 13 2017


Λεπτομέρειες

Ημερομηνία: 13 Αυγούστου 2017
Ωρα: 19:45
Event κατηγορίες:
Event ετικέτες:, ,


Χώρος διεξαγωγής

Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος»

Λεωφόρος Γ. Βεργωτή 16
Αργοστόλι, Κεφαλονιά 28100 Ελλάδα

+ Google Map

Τηλέφωνο:

26710 25600

Σελίδα χώρου διεξαγωγής

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *