Eπίδειξη Μοριακής Γαστρονομίας στον «Κέφαλο»

Loading Events
  • This event has passed.

Η μαγειρική και ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε, έχει πλέον αλλάξει. Εχει μετατραπεί, πλέον, σε μια επιστήμη που μελετά τη συμπεριφορά των διατροφικών πρώτων υλών (κρέας, λάδι, λαχανικά κ.λ.π.) σε φυσικοχημικό επίπεδο. Τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών αξιοποιούνται με σκοπό την αναζήτηση λεπτών γεύσεων, νέων γευστικών συνδυασμών και τρόπων μαγειρέματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η έννοια της Μοριακής Γαστρονομίας, η οποία όσο περίπλοκη κι αν φαίνεται στην περιγραφή της, τόσο εντυπωσιακή είναι στην εφαρμογή της.

Αυτό, άλλωστε, το διαπίστωσαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (10/4) στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος». Σεφ, επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης, σπουδαστές του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Δημόσιου ΙΕΚ Κεφαλληνίας αλλά και άτομα που απλά τους αρέσει η μαγειρική γέμισαν την αίθουσα «Αντίοχου Ευαγγελάτου» για να παρακολουθήσουν μια πρωτοποριακή – για τα δεδομένα της Κεφαλονιάς – εκδήλωση επίδειξης Μοριακής Γαστρονομίας. Η παρουσίαση έγινε με εξαιρετικό και ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο από τους σεφ, Γεράσιμο Μελισσαράτο, από την εταιρεία catering «Στατέρι» και Γιάννη Σπηλιόπουλο, από τη δημιουργική κουζίνα του εστιατορίου «Oskars».

Κι όπως μπορείτε να δείτε και στις αποκλειστικές εικόνες του KEFALONIA PHOTO, οι δύο σεφ δεν μαγείρεψαν απλά μπροστά στο κοινό αλλά δημιούργησαν πραγματικά… έργα τέχνης. Τα πιάτα που «έστησαν» στο πλαίσιο της επίδειξης των βασικών τεχνικών της μοριακής γαστρονομίας (αφαιροποίηση, sous vide, ζελατινοποίηση, αφυδάτωση, αφρός, αέρας, ξηρός πάγος, σπόγγοι, αποξήρανση, κάπνισμα) ήταν τα ακόλουθα: α) Μπαρμπούνι μαριναρισμένο bianco, μαγειρεμένο στη χόβολη, β) Μαριναρισμένη χοιρινή πανσέτα sous vide, γ) Σαλάτα χωριάτικη σορμπέ με χαβιάρι μπαλσάμικου και γ) Σπόγγος καρυδόπιτας σε σφαίρα σοκολάτας με σάλτσα λευκής σοκολάτας, παγωτό παρφέ και ζελέ ροδιού.

Την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση προλόγισε η Βασιλική Μπαλή, η οποία ανέλυσε την έννοια της μοριακής κουζίνας και γαστρονομίας, της νέας τάσης στο χώρο της μαγειρικής που έχει καταφέρει να έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο αλλά και αρκετούς που την αμφισβητούν ευθέως. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν, θα δοθούν για την ενίσχυση του Ορφανοτροφείου Κεφαλονιάς «Ο Σωτήρ».

Απρίλιος 10 2016


Λεπτομέρειες

Ημερομηνία: 10 Απριλίου 2016
Ωρα: 18:30
Event κατηγορίες:
Event ετικέτες:, , ,


Χώρος διεξαγωγής

Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος»

Λεωφόρος Γ. Βεργωτή 16
Αργοστόλι, Κεφαλονιά 28100 Ελλάδα

+ Google Map

Τηλέφωνο:

26710 25600

Σελίδα χώρου διεξαγωγής

Διοργανωτής

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.)
Τηλέφωνο: 26710 25600
Email:
Ιστοσελίδα: Σελίδα διοργανωτή