«Καριώτικος»: Νέο βιβλίο από τον Κεφαλλονίτη, Λαμπρογιάννη Πεφάνη

«Καριώτικος»: Νέο βιβλίο από τον Κεφαλλονίτη, Λαμπρογιάννη Πεφάνη

O Κεφαλλονίτης βιολιστής, Λαμπρογιάννης Πεφάνης υπογράφει μαζί με τον Στέφανο Φευγαλά το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από το μουσικό εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου – Νάκας με τίτλο «Καριώτικος – Εκδοχές του ικαριώτικου οργανικού σκοπού».

Οι παλιοί λαϊκοί οργανοπαίχτες της Ικαρίας, συνεχίζοντας τη μακραίωνη μουσική παράδοση του ικαριώτικου, συνέβαλλαν με τη σειρά τους στη διαμόρφωση των ποικίλων εκδοχών του. Στο ιδιαίτερο μουσικό τους ύφος εκφράζεται ο χαρακτήρας του λαϊκού πολιτισμού των Ικαριωτών και διακρίνονται τα χνάρια της λαϊκής ιστορίας του νησιού. Οι διάφορες εκτελέσεις βιολιστών και λυράρηδων, όπως των Τσεπέρκα, Βατούγιου, Ραντά, Καραγιαννάκη, Παράλαιμου, Μαματά, Λάκκα και τόσων άλλων που συνδέθηκαν με τη λαϊκή παράδοση της Ικαρίας, αποτυπώνονται για πρώτη φορά σε μουσική σημειογραφία στο βιβλίο Καριώτικος – Εκδοχές του ικαριώτικου οργανικού σκοπού που κυκλοφόρησε από τον μουσικό εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας.

Μέσα από τις συγκεκριμένες καταγραφές ο ερευνητής έχει τη δυνατότητα να μελετήσει το φαινόμενο του ικαριώτικου χορού και ο μουσικός να μελετήσει τις διάφορες εκδοχές του. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι μουσικολόγοι Λαμπρογιάννης Πεφάνης και Στέφανος Φευγαλάς, οι οποίοι έχουν ήδη δημοσιεύσει δύο τόμους με μουσικές καταγραφές (Μουσικές Καταγραφές Ι – 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο, Παπαγρηγορίου – Νάκας 2014 και Μουσικές Καταγραφές ΙΙ – 200 οργανικοί σκοποί από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, Παπαγρηγορίου – Νάκας 2016). Η έκδοση έγινε με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ικαρίας – Ικαριακά Δρώμενα και τον πρόλογο γράφει ο Δρ. Θεμιστοκλής Σπέης.

Συμπληρωματικά στοιχεία: ISMN 979-0-69151-730-7, σελίδες: 128, μέγεθος: 210 x 297 mm.
Περισσότερες πληροφορίες, το εξώφυλλο, περιεχόμενα, αποσπάσματα από τον πρόλογο, κλπ., περιέχονται στον σύνδεσμο:
http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/2017/05/kariotikos.html

Τα βιογραφικά των συγγραφέων είναι προσβάσιμα στον σύνδεσμο:
http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/p/blog-page_3.html

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας (Πανεπιστημίου 39 – 105 64, Αθήνα, τηλ. 210 32.21.786) καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα: http://www.panasmusic.gr/catalog/product_info.php?products_id=27391

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *